Baklava:
Türkiye'nin en yaygın tatlısıdır, genelde fıstıklı veya cevizli yapılır. Genellikle kareler veya küçük dikdörtgenler halinde kesilir ve antep fıstığı serpilir, ayrıca hamur katmanları içinde doğranmış antep fıstığı bulunur. Baklava, Türk şurubu tatlılarının en meşhurlarından biri olabilir.
Kadayıf:
Kadayıf, ince rendelenmiş filo hamurundan yapılmış ve baklavaya benzer şekilde fındık ve tereyağı ile doldurulmuş ve şuruplu bir şeker suyu ile doldurulmuş tatlı bir tatlıdır. Üstte gevrek ve ortada yapışkandır, gerçekten lezzetli bir hale getirmek için farklı fındık koyabilirsiniz.
Künefe:
Künefe, sıcak peynir sızıntısıyla doldurulmuş, pıhtılaşmış krema ve şurup ile doldurulmuş ve öğütülmüş antep fıstığı serpilmiş gevrek, tereyağlı bir kadayıf kabuğu ile tüm Türk tatlılarının en zenginlerinden biridir. Baklava ile aynı bölgeden, yani Türkiye'nin güneydoğusundan geliyor.
Genellikle sadece künefe için özel olarak tasarlanmış yuvarlak, sığ tavalarda pişirilir ve yapılması nispeten zordur. En iyi künefe yapımcıları iyi bilinir ve Türkiye'de güneydoğuda kadayıf kabuğuna koymaya hazırlanırken peyniri uzatarak insanların künefeyi bir sokak yaptığını göreceksiniz.
Lokma:
Lokma muhtemelen bu listedeki tatlıların en hafif ve en basitidir. Esasen, daha sonra şekerli şurup içine batırılmış kızarmış hamur toplarıdır. Gevrek bir kabuk ve yumuşak bir iç mekan ile diğer tatlılarla aynı makyaja sahiptirler, ancak iç kısım boş olduğu için farklıdır.
Kemalpaşa:
Kemalpaşa, Bursa yakınlarındaki Kemalpaşa ilçesinden gelen bir tatlıdır. Aynı zamanda nispeten hafiftir, ancak künefe'ye benzer şekilde ortasında yerel bir tuzsuz peynir kullanılır. Kadayıftan ziyade uçlar irmik bazlı bir hamurla yapılır ve daha sonra tüm tatlı, tatlı ve lezzetli hale getirmek için şurup içine tekrar batırılır ve servis edilir.